Приветствую Вас, Гость! Регистрация RSS

Мир Политики

Четверг, 28.03.2024
Главная » 2013 » Июнь » 18 » Нина Карпачева: «Украина – страна бедных и бесправных людей»
22:03
Нина Карпачева: «Украина – страна бедных и бесправных людей»
Парламентские слушания на тему «Состояние соблюдения прав человека в Украине», проводившиеся в Верховной Раде 12 июня, в очередной раз ярко продемонстрировали, что Украина – страна бесправия.

Более того, вопросу прав человека в Украине уделяется ничтожно малое внимание. Как подчеркнул глава парламентского комитета по вопросам прав человека, национальных меньшинств и межнациональных отношений, депутат от партии УДАР Валерий Пацкан, в последний раз слушание по правам человека проводилось в 2001 году.

А вопрос вопиющий! Об этом свидетельствует тот факт, что свободных мест в зале Верховной Рады не было. На парламентские слушания собрались представители более 50 правозащитных организаций, народные депутаты и сотрудники силовых структур.

Впрочем, власть в лице министра юстиции Александра Лавриновича утверждает, что с правами человека в Украине дела обстоят неплохо. В частности, Лавринович расхваливал резко раскритикованный экспертами новый Уголовно-процессуальный кодекс, а также реорганизацию работы госреестра по регистрации и защите имущественных прав граждан, хотя скандал вокруг госреестра не утихает уже полгода.

В свою очередь, даже лояльные к власти участники слушаний оценивали состояние прав человека в стране крайне критически. Выступавшие приводили примеры системных нарушений прав человека, например в отношении национальных меньшинств и граждан, отбывающих тюремное заключение. Много говорилось об издевательствах и пытках в пенитенциарной системе, нарушении базовых прав и свобод – от права на мирные собрания вплоть до права на жизнь.

Особое внимание обратило на себя выступление первого Уполномоченного Верховной Рады по правам человека (омбудсмена), члена правления Европейского института омбудмена Нины Карпачевой, которое было озаглавлено «Украина – страна бедных и бесправных людей» и было посвящено, прежде всего, социально-экономическим причинам нарушения прав человека.

Текст выступления приводим без изменений на языке оригинала.

Ніна Карпачова,
Перший Омбудсман України,
Член правління Європейського інституту омбудсмана,
Віце-президент Союзу юристів України


ВИСТУП НА ПАРЛАМЕНТСЬКИХ СЛУХАННЯХ 12.06.2013
«СТАН ДОТРИМАННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ В УКРАЇНІ»


«Україна – країна бідних безправних людей»

Шановний голово, шановні учасники слухань, правозахисники, шановні співвітчизники!

Свій короткий виступ сьогодні я присвячую проблемам бідності і безправ’ю бідних в Україні як найгостріших порушень прав людини.

Глобальна фінансово-економічна криза та рівень падіння економіки України значно загострили проблему бідності, від якої страждає понад 70% населення. Особливо страждають сільське населення, багатодітні родини, пенсіонери. Специфічна ознака української бідності – її поширення навіть серед працюючого населення та поява такого явища як спадкова бідність. Лише борги по заробітній платі перевищили у травні 1 мільярд 56 мільйонів грн. і зросли порівняно з січнем на понад 160 мільйонів грн. На Заході і Півночі України бідність переростає у злиденність, і перетворює цілі регіони на депресивні. Попри взяті Україною зобов’язання щодо Цілей розвитку тисячоліття ООН, частка бідного населення не тільки не зменшилася, але й зросла.

Прірва між багатими і бідними сягнула в Україні 45 разів. Натомість середньоєвропейський показник не перевищує 4,5 рази. А найзаможніші українці завдяки кризі значно збільшили своє багатство.

Через бідність переважна більшість населення України не може забезпечити свої фундаментальні права: на гідне життя, житло, створення сім’ї, освіту, охорону здоров’я, на розвиток, на доступ до культурних надбань людства. Не випадково, що зростає кількість самогубств, у тому числі серед дітей.

Зараз права бідних намагаються ще й скоротити через прийняття нового Трудового кодексу, який дозволяє роботодавцям збільшувати робочий день на свій розсуд і так само звільняти працівників. А протести невдоволених намагаються обмежити через новий проект Закону «Про свободу мирних зібрань», який зараз знаходиться у Комітеті з прав людини. Журналістів, які наважуються говорити правду про ситуацію в країні, піддають переслідуванням, насильству, звільненням та іншим обмеженням їх професійних прав.

У цей час, коли 7 мільйонів українців були змушені виїхати за межі держави у пошуках роботи, влада намагається обкласти податком їх перекази, зароблені рабською працею. Схаменіться – це ж не прибутки в офшорах на Кіпрі!

Рівно 10 років тому із цієї трибуни я представляла Спеціальну доповідь Уповноваженого за прав людини про захист прав громадян України за кордоном і закликала державу поцінувати працю української трудової міграції, яка своїми переказами давала фактично другий бюджет країни. Заявляю свій протест проти таких зазіхань!

Право на доступ бідних до справедливого правосуддя

Цими днями відбулася моя зустріч з Комісаром Ради Європи з прав людини п.Мужніксом. Під час розмови він наголосив на наявних системних проблемах у судовій гілці влади, у тому числі і відсутності незалежності суддів. Це підтверджується красномовними фактами, що людина, яка зазнала сваволі від роботодавців, правоохоронців чи представників владних структур, має невеликий шанс добитися правосуддя. Але ще гіршим є те, коли судді демонстративно виправдовують можновладців та мажорів.

Навіть добившись рішення суду на свою користь люди змушені роками відстоювати своє право на його виконання. Адже 70% рішень національних судів не виконується. Тому зростає кількість звернень до Європейського суду з прав людини. А потім в Україні не виконуються в повному обсязі і 95% рішень вже Європейського суду!

Головна причина цього – корупція судової гілки влади та її залежність від виконавчої влади як у центрі, так і на місцях. Не випадково рівень суспільної довіри до суддів вже наближається до статистичної похибки і фактично є нульовим. Втрата судами незалежності стала буденністю для більшості населення, але найбільш брутально проявилася у політично мотивованому вибірковому правосудді щодо лідерів опозиції Юлії Тимошенко, Юрія Луценко та їх соратників, а також окремих правозахисників України. Що тоді казати про десятки тисяч засуджених простих громадян України!

Під час нещодавньої моєї прес-конференції в інформагентстві ЛІГА я звернулася до влади: «Сьогодні м`яч на боці влади. Вона може зробити все. Потрібно знайти мужність і виконати у повному обсязі рішення Європейського суду з прав людини по справам Ю.Луценко і Ю.Тимошенко».

Від імені Союзу юристів України хочу привернути вашу увагу до кількості в’язнів в Україні. Цей показник є одним із найбільших у Європі – 320 осіб на 100 тисяч населення. Натомість другий рік поспіль гальмується прийняття закону про амністію (остання була в липні 2011 року після моєї зустрічі з Президентом України). Тисячі засуджених жінок, літніх людей, дітей, які не становлять суспільної небезпеки, виснажливо чекають цього шансу.

Попри наявність проблеми катувань, в Україні досі відсутнє ефективне розслідування скарг на неналежне поводження у правоохоронних органах з громадянами. Непоодинокими залишаються ганебні факти смертей людей в міліції: за даними правозахисників у минулому році 22 людини пішли із життя через дії або бездіяльність працівників правоохоронних органів. Винуватих у цьому, як правило, немає!

До цього часу тривають нескінченні судові розгляди у справі трагічної загибелі в міліції 20-річного студента Ігоря Індила. Контроль за цією резонансною справою, провадження по якій було відкрито ще першим Омбудсманом України, повинен тривати доти, доки не буде відновлено справедливість та захищено права батьків загиблого студента та його добре ім’я. Встановлення дійсних обставин цього злочину є справою честі для всієї правоохоронної та судової системи України.

Невдоволення у суспільстві зростає, адже Україна фактично перетворилася на країну периферійного капіталізму із залежним типом економіки, на експортера сировини та дешевої робочої сили. Найгірше те, що зараз предметом експорту стають українські діти-сироти. Не випадково провладне лобі вже 18 років наполегливо проштовхує Гаагську конвенцію про захист дітей та співробітництво в галузі міждержавного усиновлення 1993 року, положення якої вже імплементовані у законодавство України на 90%. Але дуже хочеться легалізувати діяльність іноземних посередницьких комерційних структур для яких доля наших сиріт це бізнес. На моє переконання сироти мають отримати захист в Україні, а не бути розкиданими по 40 країнах світу!

На завершення пропоную внести до рекомендацій наступні пропозиції:

1.Ввести прогресивний податок на прибуток та податок з багатства.

2.Для створення незалежної від виконавчої влади судової системи необхідне її реформування через введення прямих виборів суддів населенням та повернути державну виконавчу службу із підпорядкування Мінюсту України судовій гілці влади.

3.Відновити повноваження Верховному суду України, включно із правом громадян України на пряме звернення до ВСУ у відповідності до ст. 6 Європейської конвенції з прав людини.

4.Надати громадянам України право на пряме звернення до Конституційного суду України із конституційною скаргою.

5.Для підвищення захисту прав українських трудових мігрантів, у тому числі 100 тисяч українських моряків: приєднатися до Конвенції МОП 2006 року про працю у морському судноплавстві, а також до Міжнародної конвенції про захист прав всіх трудящих-мігрантів та членів їх сімей1990 року.

6.Рекомендувати уряду терміново підготувати для підписання та ратифікації двосторонні угоди щодо міждержавного усиновлення з країнами, куди найбільше усиновлюються українські діти-сироти.

7.Уряду розробити Державну програму забезпечення соціальним житлом дітей-сиріт, які досягли повноліття, із захищеним фінансуванням із Держбюджету України.

На завершення. В парламентських слуханнях бере участь багато молодих людей. Звертаючись до вас, хочу повторити свої слова, які я сказала з цієї трибуни ще у 2002 році. Пам’ятайте, що справедливість можлива, проте за неї треба боротися!

Дякую за увагу!
Категория: Секреты Януковича и ПР | Просмотров: 818 | Добавил: Anubis | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Проверка тиц Яндекс.Метрика